Genova, Roma

Pe 20 iulie 2001, un tânăr de 23 de ani pe nume Carlo Giuliani a fost ucis la Genova în timpul protestelor organizate împotriva summitului G8. În mijlocul confruntărilor dure cu forţele de ordine, Carlo a fost împuşcat şi călcat de două ori de Land Rover-ul poliţiei. Relaţia guvernului italian cu societatea are o istorie a violenţei.

Ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani? O succesiune de guverne corupte şi incapabile, stânga şi dreapta, mafie, gunoaie, probleme economice, tensiuni sociale, Silvio Berlusconi, legi adoptate în parlament pentru protejarea lui. Abuzuri ale puterii politice în raport cu cetăţenii, majoritatea la vedere. Şi nu doar atât. În 2008, Executivul puternic impulsionat de liderii Ligii Nordului a trimis pe străzi efective militare, declarând un soi de stare de excepţie (atât de dragă regimurilor autoritariste), pentru a lupta “împotriva criminalităţii”.

Presa românească nu a arătat foarte mult interes pentru confruntările de sâmbătă de la Roma. În atmosfera îmbâcsită de dreapta de la noi, din politică sau presă, protestatarii sunt catalogaţi facil ca stângişti dezorientaţi sau ceva de genul ăsta.

Lucrurile sunt evident mai complicate. Presa din Italia a publicat fotografii cu o parte a protestatarilor de la Roma, înainte de debutul atacurilor. “Il Blocco Nero in formazione militare”, spune La Repubblica. Acţiunilor militarizate ale Puterii li s-a răspuns, fireşte, cu acţiuni similare.

În confruntările care au urmat au fost răniţi 70 de oameni.  Pe o dubiţă vandalizată a poliţiei, inscripţia “Carlo Vive”. Relaţia violentă dintre guvern şi societate continuă.

Advertisements

About subdeal

underhill viseaza sa locuiasca intr-o casuta umbrita de maslini pe malul mediteranei, fara munci obositoare, oameni nedoriti si alte batai de cap. pana atunci insa, incearca sa supravietuiasca in marele oras, are mare grija de pisici, creste plante si scrie pe blog. View all posts by subdeal

One response to “Genova, Roma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: